Fjällräven - vodnik po materialih

 

Eco-Shell

Eco-Shell je patentiran Fjällrävnov visoko funkcionalen material, ki zagotavlja popolno zaščito v mokrih in težkih vremenskih pogojih. Istočasno je tudi striktno trajnosten, vzdržljiv in obstojen, s čimer sledi ekološkim smernicam. Pri Fjällrävnu so namreč prepričani, da v neokrnjeni naravi ne moremo nositi materialov, ki ji škodijo.

Eco Shell je izdelan iz treh slojev: zunanji sloj je izdelan iz recikliranega poliestra, impregniranega brez uporabe fluor karbonatov. Membrana in podloga sta izdelana iz poliestra, ki ga je možno reciklirati, ko se obrabi.

Dejstva o fluorokarbonatih

Trajnostna naravnanost Fjällrävna

SpinDye®

Tradicionalno barvanje materialov poteka z namakanjem materiala v "čeber", čemur sledi izplakovanje in nato sušenje. Z SpinDye® tehniko so barve v trenutku nanešene v niti, še preden je material stkan. S tem načinom barva postane osnovni del vlakna, s čimer se ne izpira (preživi celo pranje z belilom), se ne posvetli pri dolgotrajni uporabi na soncu in je na splošno bolj trpežna.

Najpomembnejši faktor SpinDye® tehnike pa je varovanje narave. Pri tej tehniki se porabi:

  • 75% manj vode
  • 67% manj kemikalij
  • 39% manj energije
  • 20% manjši je ogljični odtis.

Fjällräven to tehniko uporablja pri barvanju vlaken za recikliran nahrbtnik Re-Kånken.

Hydratic®

Hydratic® odvaja vlago in vas ohraja suhe

Hydratic® je zračen material, ki odlično odvaja vlago od telesa in se hitro suši, zato je odličen za visoko aerobne športe, a še vedno nudi zaščito pred dežjem in vlago od zunaj.

Hydratic® nudi zaščito pred vetrom, vodo, snegom, a je izredno zračen. Ima majhne mikroskopske pore, ki so tisočkrat manjše od kapljice vode, a stokrat večje od vlage, zato lahko odvaja vlago od telesa.

Hydratic® je vodooporen

Vodoodpornost merimo z vodnimi stolpci in testi, pri katerih je material testiran do mere, jer začne prepuščati. Višji kot je vodni stolpec, več pritiska lahko material zdrži. Če ima material vodni stolpec1000 mm je tehnično gledano že vodoodporen, kar pa ne zadošča za aktivnosti v naravi. Hydratic® ima vodni stolpec 10 000 -20 000 mm, kar pomeni, da boste ostali suhi tudi v največjem nalivu.

Hydratic® vas ščiti pred vetrom

Material vas ščiti pred vetrom, zato vas bo zagotovo manj zeblo.

Hydratic® je zračen

Zračnost materialov je merjena z količino gramov vode, ki jo odvaja 1 kvadratni meter materiala v 24 urah. Zakomplicirano? Hydratic® odvaja 8 000 -15 000 gramov. Višja kot je številka, bolj zračen je material in bolje odvaja vlago.

Hydratic® je trpežen

Hydratic® je testiran na enak način kot G-1000, najbolj trpežen material. S testom Martindale material izpostavijo drgnjenju v napravi pod najvišjim pritiskom več ur, G-1000 celo več dni. Na ta način ugotavljajo čez koliko let se bo material obrabil. Hydratic® spada med najbolj trpežne materiale v outdoor industriji.

MT, Micro Travel

Micro Travel je Fjällrävnov material, razvit za potovanja pri visokih temperaturah. Je kombinacija lahkih, trpežnih mikro poliamidnih vlaken in hladnega "česanega" bombaža, zato ne boste nikoli mokri ali prepoteni. Zahvaljujoč izredni zračnosti in sposobnosti hitrega sušenja, je izredno popularen material popotnikov. MT je tudi izjemno lahek in se ne mečka, nudi pa tudi skoraj popolno UV zaščito.

HC-Lite®

HC-Lite® je Fjällrävnov lasten material, izdelan iz 54% poliamida in 46% organskega bombaža. Je lahek, se hitro suši in ščiti pred vetrom. Zaradi rahlo povoskane površine odbija vodo in s tem ščiti pred rahlim dežjem.

Tencel® lyocell

Tencel® lyocell je naraven material, izdelan iz celuloze hitro rastočih dreves, med katerimi je tudi evkaliptus, gojen na trajnostnih plantažah. Proizvodnja tega materiala je prijazna do narave, zato je material prejel nagrado Evropske unije za okolje ”The European Award for the Environment”.

Tencel® je udoben in funkcionalen material. Je prijeten na koži, skoraj kot svila in hladen v toplejših dneh, kot, na primer bombaž. Hitro in učinkovito odvaja vlago in za 50% bolje vpija vlago kot bombaž. Pri Fjällrävnu ga pogosto kombinirajo z organskim bombažem in volno.

Vinylon F

Vinylon F je ime trpežnega material, iz katerega je izdelan Kånken - najpopularnejši nahrbtnik na svetu. Čeprav je sintetičen material, oponaša naravne materiale. Kljub temu, da ni zaščiten z običajnim PU plaščem, zadržuje določeno količino vode.

Supreme Microloft

Supreme Microloft je Fjällrävnov izolacijski material in je en najboljših sintetičnih izolacijskih materialov v outdoor industriji. Je kombinacija tankih in malo debelejših mikrovlaken, ki ustvarjajo puhast material, s katerimi polnijo oblačila in spalne vreče.

Kot drugi sintetični materiali, tudi Supreme Microloft prenese precej veliko izpostavljenost vlagi, preden neha delovati kot izolacija, zato se ga največ uporablja v mokrih, hladnih pogojih. Seveda ne zagotavlja enake izolacije kot puh in tudi nima take možnosti kompresije, a je bolj trpežen in se bolje obnese v dežju in vlagi.

Puh

Fjällräven uporablja zgolj puh najboljše kvalitete, ki pa je pridobljen po najbolj visokih okoljevarstvenih standardih.

Moč polnjenja/CUIN

CUIN je kratica za cubic inch per ounce, kar pomeni, da višja kot je vrednost, bolj topel je puh in boljša je njegova možnost kompresije. Puh 400–450 cuinov je povprečne kvalitete, puh 500–550 cuinov dobre kvalitete, puh 550–750 cuinov zelo dobre, kar pa je več kot 750+ cuinov je odlično. Puh je načeloma boljša izbira kot perje, saj nudi boljšo izolacijo.

Fjällrävnova obljuba o puhu

Če se odločite za Fjällrävnovo puhovko, ste lahko prepričani, da bo puh iz etično neoporečnega vira, kljub temu da je najboljše možne kvalitete. Puh, ki ga uporabljalo je stranski produkt (ostanek) v industriji hrane, kar pomeni, da nobena perjad ni ubita zgolj za vašo puhasto jakno. Njihov puh je 100% sledljiv.

Njihov trud se je izkazal z dvema prestižnima nagradama: organizacija Four Paws, ki se ukvarja s preprečevanjem krutosti do živali je izdelala zanimivo lestvico odgovornosti do narave različnih outdoor proizvajalcev in Fjällräven je daleč na prvem mestu. Prav tako so prvo outdoor podjetje, ki so jih Združeni narodi povabili na t.i. UN Global Compact  International Yearbook, saj s svojim delovanjem postavljajo standarde celotni industriji.

Volna

Volna je naravni material, ki ga človeštvo že tisočletja uporablja za izolacijo. A volna je tudi trpežna, elastična, udobna in izjemno funkcionalna v toplem in hladnem podnebju. Volna vpija vlago in jo odvaja od telesa in je edini material, ki učinkuje kot izolacija, tudi ko je mokra, zato učinkovito regulira temperaturo človeškega telesa.

Volna je naravno odporna na umazanijo in slabe vonjave, kar pomeni, da je ni treba prav pogosto prati.

Običajna volna nudi izolacijo, je trpežna in mehka. Stopnja izolacije je odvisna od načina tkanja.

Jagnječja volna je volna, ki se jo pridobiva s prvim britjem mladih ovčk in je izjemno mehka in vsestranska.

Merino volna je volna Merino ovc in je izjemno mehka, fina in ne srbi, zato se jo pogosto uporablja za termo perilo.

G-Loft® Supreme

G-loft® Supreme je Fjällrävnov nov izolacijski sintetičen material, ki ga ekskluzivno za Fjällräven izdeluje podjetje Goldeck Textil in Austria. Je izjemno topel, tudi v mokrih in hladnih pogojih.

Je kombinacija votlih in izjemno tankih poliestrskih vlaken (deloma recikliranih) in ima podobne sposobnosti kot puh, kar pomeni, da ustvarja mnogo majhnih zračnih žepkov, ki ustvarjajo izolacijo. Molekularna struktura ustvarja "spominski efekt", kar pomeni, da se po kompresiji avtomatično vrne v prvotno stanje. To je še posebej pomembno če oblačilo ali opremo večkrat perete in jo uporabljate dlje časa.

G-Loft® Supreme se hitri suši, je zračen, preprost za vzdrževanje in z veliko možnostjo kompresije.