Fjällräven - vodnik po nahrbtnikih

Pri Fjällrävnu se je vse začelo z nahrbtnikom, ko je ustanovitelj Åke Nordin že pri 14ih izdelal svoj prvi okvir za nahrbtnik, kar se je razvilo v danes enega največjih in najbolj prepoznavnih outdoor proizvajalcev na svetu.

Kako izbrati svoj Fjällräven nahrbtnik?

Izbiranje nahrbtnika ni preprosta naloga. Ko ga boste izbirali se najprej vprašajte za kakšen namen ga potrebujete (dnevne izlete, dolge trekinge, plezanje, vsakodnevne aktivnosti, ...) in kaj se bo v tem nahrbtniku največkrat znašlo.

Velikost nahrbtnika

20-40 litrov: za dnevne izlete in vsakodnevno rabo

40-60 litrov: potovanja, trekingi

60 litrov in več: daljša potovanja in avanture, ko morate s seboj nositi še vso opremo

Seveda pa je veliko odvisno tudi od vaših fizičnih predispozicij.

Hrbtišče, ki nudi najboljšo oporo

KO preizkušate nahrbtnike, vam mora res popolno leči na hrbet. Tudi ko zapnete bočni pas in pripnete prsni pašček, ter nastavite naramnice, vas mora nahrbtnik udobno objemati okoli zgornjega dela telesa. Fjällrävnovi večji nahrbtniki so opremljeni z nastavljivim hrbtiščem, veliko modelov je tudi v ženski in moški verziji.

"Mehak nahrbtnik ali nahrbtnik z okvirjem

Danes so najbolj popularni nahrbtniki brez okvirja, saj so najprimernejši za več vrst aktivnosti, so pogosteje lažji in bolj prilagodljivi kot tisti z okvirjem. Pri velikih nahrbtnikih, za daljše ture, se pogosto še uporabljajo okvirji.

Kako pravilno nositi nahrbtnik?

Pravilno nošenje nahrbtnika pomeni tudi določeno lahkotnost gibanja, kar pa lahko napačno nastavljen in narobe napolnjen nahrbtnik močno omeji.

Najbolj racionalen način nošenja nahrbtnika je da je težišče nahrbtnika postavljeno nad središče hrbtenice in nad medenico. Zaradi tega, lahko nekatera ljudstva nosijo veliko težo tudi na glavi. Če je teža preveč pod središčem hrbtenice, se bo nahrbtnik obračal in upogibal hrbtenico.

Da bi bilo nošenje lažje in manj naporno za hrbtenico, imajo Fjällräven nahrbtniki udobno hrbtišče, podložene naramnice in bočni pas. Te značilnosti prerazporedijo težo nahrbtnika, bočni pas odvzame težo ramen in hrbta in jo preusmeri na močnejše mišice v nogah.

Kako pravilno napolniti nahrbtnik?

Kako boste napolnili svoj nahrbtnik, bo vplivalo na nošenje nahrbtnika in vašo hrbtenico. Osnove so jasne: težji predmeti morajo biti bliže hrbtišču in višje, nekje okoli ramen. Seveda pa morate najbolj uporabne predmete imeti čim bolj pri roki. Ne puščajte praznih prostorov v nahrbtniku in se izogibajte nošenju stvari na zunanjosti nahrbtnika. Ko je nahrbtnik napolnjen, močno zategnite kompresijske trakove.

 Seznam, ki mu morate slediti pri polnjenju nahrbtnika:

  • Spalno vrečo pospravite v spodnji del nahrbtnika
  • Stvari, ki jih čez dan ne boste potrebovali (šotor, spalna oblačila, svetilka), naj bodo prav tako v spodnjem delu
  • Rezervna oblačila prerazporedite ob straneh na spodnjem delu, da zapolnite morebitne prazne prostore
  • Spalno blazino raje pospravite v notranjost nahrbtnika, s čimer se boste izognili morebitnim poškodbam in vetrnemu uporu, ki ga lahko ustvarja
  • Če s seboj nosite kuhalnik in vetrno zaščito zanj, naj bosta na vrhu nahrbtnika
  • Hrano ločeno zapakirajte v vrečke
  • Stranski in sprednji žepi naj vsebujejo dnevno uporabno opremo: vetrovko, toplejši flis, rokavice, kapo, dežno prevleko
  • Če s seboj nosite tekoče gorivo, ga pospravite v ločen (najbolje zunanji) žep
  • V kapuci naj bo prva pomoč, kompas, zemljevid, ...