Hanwag tehnologije in nasveti

Hanwag tehnologije

Patentiran ultra-lahek mikroporozni material z  PTFE (politetrafluorethylen) membrano. Trajno vodoodporna in zelo zračna membrana.

Poimenovana po italijanu  "Vitale Bramaniju". Vibram je verjetno najbolj poznan proizvajalec visoko kakovostnih podplatov za pohodne čevlje.

Obutev je odlična za zahtevne ledenike in planinarjenje v ekstremnih terenih brez poti ter za ledno plezanje.
Obutev je odlična za zahtevne pohode in plezanje v gorskem terenu, predvsem pa na kamnitih terenih, preseneti pa tudi v ledu in snegu.
Obutev je primerna za zelo težke pohode na slabih poteh, meliščih, po grobem terenu in via ferratah ter tudi ture v visokogorje in obiske ledenikov.
Obutev primerna za pohode v nižjem sredogorju in na srednje zahtevnih terenih.
Obutev je primerna za zahtevne pohode v nizkih gorovij in za nezahtevne pohode v visokogorje.
Obutev za lahke pohode, v nižinah ali manj zahtevnih pohodih po sosednjih gričih.
Obutev primerna za vsakodnevno uporabo, prosti čas in sprehode po lažjih terenih.
Povečano udobje in boljša cirkulacija zraka zaradi meterialov, ki dihajo v jeziku in oblazinjenjenju med hojo.
Čevlji zasnovani z čim manjšo težo.
Zaradi kakovostne konstrukcije čevlja in njihove dvojne sestave,  lahko tem čevljom zamenjamo podplat kadarkoli. 
Guma okoli celega spodnjega dela čevlja med podplatom in zgornjim delom. Ščiti usnje pred melišči in po skalah ter bistveno poveča stabilnost in vzdržljivost samega čevlja.

Zmanjšanje števila šivov je velika prednost pred drugimi čevlji, saj to pomeni majšo obrabo in večjo vzdržljivost samega čevlja. Mogoče se vse skupaj sliši zelo enostavno vendar je za tem zelo kompleksna tehnologija izdelave.

 

Prilagajanje prostora v čevlju po vaših željah. Možnost dodajanja ali odstranjevanja podlog za večje udobje vaše noge (priložen dodaten set podlog).

Čevelj primeren za polavtomatske dereze (lažje prehode čez ledenike in nezahtevna plezanja po ledu).
Čevelj primeren za avtomatske dereze (za resno planinstvo in zahtevno ledno plezanje).
Prilagodljiv nartni del, povezan z zankami, ki poskrbi za dober oprijem čevlja na nogi, a hkrati zelo veliko fleksibilnost.

Zelo udoben čevelj za nošenje. Zagotavlja odlično prileganje in hitro absorpcijo vlage. Suši se počasneje, kot sintetične tkanine, kar pomeni, da ga ni dobro uporabljati v vlažnem okolju.

Dodatna izolacija na zgornjem delu in v predelu podplata.
Posebna vpenjalna ušesca, ki omogočajo različne napetosti vezalk na srednjem delu stopala ter okoli gležnja (2 zone lacing).
Usnje ki je obdelano na način, da ni škodljiv tudi za ljudi z alergijo na usnje.
Izjemno vzdržljivo, a presenetljivo prilagodljivo in mehko usnje, ki prihaja izključno iz Lhase, oziroma njihove proizvodnje jakovega usnja. Usnje je debelo od 2.2 mm do 2.6 mm in je hidrofobno in eno najkvalitetnejših usenj na tržišču. 
Tradiconala konstrukcija čevlja, ki zahteva izjemno natančnost in visoko kvaliteto izdelave. Pomeni, da sta zgornji del čevlja in podplat zašita skupaj. 
Obutev zagotavlja več prostora za prste na nogah, vendar ohranja palec v naravni poziciji. Obutev je primerna za osebe z širšim sprednjim delom noge.
Oblika obutve Alpine Wide Last je izdelana za alpinistično obutev in je širša pri sprednjem delu noge (t.i. forefoot), s čimer je med plezanjem ali vzponom obutev bolj udobna in ne pritiska na občutljive točke na stopalu.
Obutev je ustvarjena za ljudi, ki trpijo za t.i. hallux valgus deformacijo palca. Čevelj je posebej oblikovan, da zagotavlja več prostora za palec.
Visoko kvalitetno kravje usnje iz proizvodnje usnja Heinen  v Nemčiji. Terracare deluje v skladu z visokimi ekološkimi standardi in izdeluje usnje brez CO2 izpustov.

 

Kako izbrati pravo velikost čevlja?

Pravilna izbira velikosti pri pohodnem čevlju ali čevlju za vsakdanjo rabo je ključnega pomena. Pohodni in treking čevlji bi morali biti vedno udobni, brez tiščanja ali drgnjenja. Nasvet strokovnjakov je da čevelj pomerjate popoldne, ko so naše noge že rahlo otečene. Pametno je s seboj vzeti svoje nogavice, v katerih se dobro počutite. Če uporabljate poseben notranji vložek, ga nujno vzemite na pomerjanje! Vedno pomerite oba čevlja.  Pomembno je, da je peta vedno na pravem mestu, tudi ko je čevelj odvezan in da imate dovolj prostora za prste. Če pri peti čutite ohlapnost, potem je čevelj prevelik. Glavno pravilo pri izbiri pravega čevlja je, da je med konicami prstov in konico čevljev vedno za prst prostora. Lahka, več funkcionalna obutev zahteva še malce več prostora za prste. Tudi če se vam na prvi občutek zdi, da vam čevelj po velikosti ustreza, vedno preizkusite še številko večje čevlje. Posebno pozornost gre nameniti pri nakupu bolj tehničnih pohodnih čevljev ali smučarskih čevljev, saj mora biti prostora za prste še malo več, saj pretesen čevelj povzroča ozebline na nogah. Prostor v čevljih raje nadomestite z bolj debelimi nogavicami. Seveda pa ta pravila rahlo odstopajo pri nakupu pristopnih čevljev ali plezalnih čevljev, kjer je bolj pomemben občutek za skalo, kot pa samo udobje čevlja. Čevelj izbirajte po naslednji korakih:

1. Kako sposobni in izkušeni ste?

Ljudje se večkrat sprašujejo zakaj gorski vodniki nosijo lahke čevlje, strankam pa priporočajo bolj težko, okorno obutev. Odgovor je v pripravljenosti in izkušenosti. Varnost je na prvem mestu in pri manj izkušenih gornikih bo bolj težek čevelj boljša izbira.

2. Kako težak je vaš nahrbtnik?

Za daljše trekinge z težjim nahrbtnikom se priporoča bolj tog in trd čevelj. Za krajše dnevne ture izberite lažjo in bolj fleksibilno obutev.

3. Kakšna je vremenska napoved? Boste obutev čez noč lahko posušili?

Potrebujete čevelj z Gore-Tex membrano? Ne samo da je tak čevelj vodoodporen in bolj zračen, tudi suši se hitreje. Tako so najboljša izbira za več dnevne ture, prečkanje ledenikov, deževne dni, zimske ture in vlažno podnebje, še posebej če čevlja čez noč nimate kje posušiti. Prednost usnjene podloge je v tem, da se bolje prilagodi obliki noge, zato je usnjena obutev prva izbira nekaterih pohodnikov, saj zagotavlja odličen oprijem nogi, seveda pa je bolj uporabna v suhih razmerah oziroma v primeru, ko čevelj čez noč lahko posušite.

Menjava podplata

Pri celotni Hanwag obutvi je možna menjava podplata! Če je podplat na vaši Hanwag obutvi že obrabljen, obutev pa bi še radi uporabljali, prinesite čevelj v trgovino, kjer ste ga kupili in trgovec je dolžan obutev posredovati v tovarno, kjer bodo zaračunali zgolj delo in ne podplata samega.