Petzl

Petzlove korenine ležijo v služenju eni sami strasti: raziskovanju! Od začetkov Petzla (ki so se, mimogrede odvijali v jamarstvu), pa do danes je vodilo, da ljudem ponudijo praktične rešitve, ki jim omogočajo napredovanje pri aktivnostih. Ustanovitelj podjetja Fernand Petzl je jamarstvo odkril v zgodnjih 30ih letih, pri sedemnajstih in je zase in za svoje prijatelje hitro začel izdelovati potrebno orodje, ki ga v tistih časih še ni bilo na voljo.

Ena prvih inovacij je bila uporaba najlonske vrvi, ki jo je izdelal njegov prijatelj Pierre Chevalier in ki jima je pomagala postaviti svetovni rekord v raziskovanju jam pod 600 metri. Le nekaj let za tem je razvil prvo prižemo, ki mu je bila v veliko pomoč pri nadaljnjem osvajanju podzemlja. V petdesetih letih je Petzl s svojimi podvigi že postal legenda jamarstva, kar pa ga ni ustavilo, da ne bi naprej razvijal svojih produktov. Leta 1968 je začel z množično proizvodnjo prižem, v sedemdesetih pa je s pomočjo sinov ponudbo razširil na alpinistično opremo. Ekipa je razvila prvo čelno svetilko za alpiniste, s čimer so postavili temelje podjetju, kot ga poznamo danes. Leta 1977 so zasnovali prve plezalne pasove, leta 1990 pa so se še bolj posvetili tržišču profesionalne tehnične opreme za jamarstvo in delo na višini.

Danes se podjetje deli na dva dela, in sicer na športni del (alpinizem, plezanje, kanjonig, jamarstvo, ferate, ...) in na profesionalni del (dela na višini, reševanje, konstrukcije, ...)

Proizvodi se razvijajo v dveh "družinah" in sicer produkti za vertikalno uporabo (čelade, pasovi, varovalne naprave, dereze, cepini, klini, vponke, ledni vijaki...) in svetilke.

Petzl v svojem inštitutu vodi praktične delavnice za profesionalne delavce na višini, reševalce, gasilce, ... in pa tudi za jamarje, plezalce, ledne plezalce, ... Te zadnje delavnice so odprte za vse, če se slučajno kdaj znajdete v bližini njihovega inštituta v Crollesu (Francija).