PUH - neprecenljivo darilo narave

Narava najbolje ve, kateri materiali so funkcionalni, pri čemer puh ni nobena izjema. Različne vrste ptic greje v mrazu in hladni vodi, pri čemer ne dodaja dodatne teže. Med naravnimi materiali nudi najboljše ravnovesje med težo in toploto.

Kako izbrati?

Najbolj kvaliteten puh je gosji puh, kvaliteta puha pa se meri z "močjo" polnjenja. Če poenostavimo; spalna vreča, polnjena s puhom 900 cuin, je lažja, se bolje stisne in je bolj trpežna kot tista, polnjena s puhom 600 cuin. Na splošno pa velja, da je puh boljša izbira kot sintetika, kadar potrebujete več toplote in manjšo težo. Se pa puh bolj počasi suši, a veliko proizvajalcev je že razvilo učinkovite tehnologije, ki jih vdelujejo v izdelke iz puha, da zavarujejo polnilo pred vlago. Marmot npr. uporablja Down Defender, ki zagotavlja puhu, da manj vpija vlago in s tem poveča možnost uporabe puhaste spalne vreče v bolj vlažnih pogojih in seveda tudi hitrejše sušenje. Poleg vsega je puh tudi izredno trpežen, testi kažejo, da se prvotna oblika puha, lahko vrne v prvotno stanje tudi po 30 letih intenzivne uporabe (če je pravilno negovan).

Marmot Down Defender

Down Defender je posebej obdelan puh, ki nudi še posebej dobro zaščito pred vlago za oblačila iz puha in spalne vreče, ki so izpostavljene vlagi. Down Defender pomaga puhu, da ta ne izgublja svoje oblike, oziroma se ne sprijema skupaj. Obdelava poteka med čiščenjem puha in "objame" posamezne dele puha z vodnim repelentom na molekularni ravni, s čimer vsak del puha ovije v hidrofobično oblogo. Njegove prednosti so:

 • puh obdelan z Down Defenderjem ostane suh 10 x dlje kot neobdelan puh
 • ohrani 150% več prostora kot neobdelan puh
 • suši se 30% hitreje kot neobdelan puh
 • obdelava brez PFOA in PFOS 
 • vodoodbojnost se s tem postopkom ohranja do 20 pranj
 • povečuje trpežnost in življenjsko dobo puha.

Kako ga proizvajalci zaščitijo?

Kot že rečeno, proizvajalci uporabljajo različne obdelave puha, ki ga zaščitijo pred vlago in obrabo. Sir Joseph uporablja različne zunanje materiale, primerne za souporabo s puhom. Pomembno je, da puh ne prehaja čez material in da se v materialu pravilno razporeja. Sir Joseph v ta namen uporablja SofTex Diamond RS, SofTey Xilo, SofTex Nius, zelo primeren pa je tudi Pertex Quantum, ki ga uporabljajo tudi drugi proizvajalci (na primer Marmot).

Pranje puhastih oblačil in dodatkov

Vzdrževanje puhastih oblačil je načeloma preprosto, če se le držite določenih pravil. Priporočljivo je, da jih perete na roke ali v pralnem stroju pri maksimalno 40 stopinjah (raje pri 30 stopinjah), z uporabo posebnega programa in z posebnim čistilom za puh. Po pranju je oblačila najbolje rahlo pretresti (pretresajte večkrat medtem ko se suši) in hitro posušiti v zračnem prostoru. Kemično čiščenje je mogoče, le če je na etiketi znak "F". Po nekaterih podatkih je oblačila in opremo, polnjeno s puhom, bolje prati v pralnem stroju. Če oblačila perete prepogosto, puh s časoma izgubi svoje značilnosti. Spalnih vreč iz puha nikoli ne zvijajte, ampak jih preprosto "stlačite" v vrečko.

Definicija puha

Loft je zmožnost puha, da ujame določeno količino zraka v prazen prostor med delci. Meri se v kubičnih inčih na funt (cuin). Pozorni bodite na različno merjenje lofta v Evropi in Ameriki, saj je v Ameriki ponavadi 8% višji kot v Evropi. Kvaliteten puh je po evropskih standardih med 600 in 800 cuin (običajno imamo puhovke polnjene z 600, 700, 800 ali 800+ cuini, pri čemer je 800+ bolj ko ne marketinški prijem, saj je 800 cuinov dejansko največ, kar je možno izmeriti). Puh 400–450 cuinov je povprečne kvalitete, puh 500–550 cuinov dobre kvalitete, puh 550–750 cuinov zelo dobre, kar pa je več kot 750+ cuinov je odlično. Puh je načeloma boljša izbira kot perje, saj nudi boljšo izolacijo.

Kakšna je razlika med naravnim puhom in sintetičnimi vlakni?

Če želite oblačilo ali spalno vrečo, ki vas bo resnično grela, potem je izbira izolacijskega materiala ključnega pomena. Najbolj pogosti sintetični materiali, ki se na našem trgu uporabljajo za izolacijo so mikrovlakna (Liteloft, Primaloft) in votla vlakna (Hollofil, Quallofil). Pri tem gre omeniti, da so mikrovlakna po strukturi še najbolj podobna naravnemu puhu. Če stisnete spalno vrečo napolnjeno z mikrovlakni ali puhom, bo iz sebe iztisnila skoraj ves zrak in ko ni stisnjena, bo dobila pravilno obliko, ki se bo najbolj prilegala telesu in najbolj grela. Razlika je v tem, da mikrovlakna to značilnost hitro izgubijo, puh ja jo ob pravilnem vzdrževanju, ohranja.

Dobra izolacija je pravzaprav zrak, ujet v materialu. Količina tega zraka se s tujko imenuje "loft", merska enota lofta pa je cuin. Najboljši sintetični materiali imajo maksimalni "loft" okoli 420 cuinov/oz, medtem ko ta številka pri kvalitetnem puhu znaša okoli 850 cuinov/oz. To v praksi pomeni, da je spalna vreča iz puha dvakrat bolj topla, kot tista iz sintetičnih materialov. Zagotovo pa drži, da ni spalne vreče (iz puha ali sintetike), ki bi vas grela, ko je mokra.

Pri izbiri spalne vreče iz sintetičnega material bodite pozorni, če proizvajalec navaja, da je 1.5 kg težka spalna vreča sposobna ohranjati temperaturo pri -15 stopinjah Celzija, saj tako temperaturo lahko dosega zgolj spalna vreča pri teži 2.5 kg. Medtem spalne vreče, ki tehtajo manj kot dva kilograma brez težav dosežejo temperaturni minimum -20 stopinj Celzija.

Koz zanimivost: en drobec puha tehta 0,001 g in vsebuje približno 1000 zračnih celic. Da bi napolnili eno spalno vrečo, potrebujejo kar 1 200 000 takih delcev, številka zračnih celic pa naraste na 1 200 000 000.

POLNILO  PREDNOSTI SLABOSTI PRIMEREN ZA
PUH
 • NAJBOLJ TOPEL IZOLACIJSKI MATERIAL
 • IZREDNO MAJHNA TEŽA
 • MOŽNOST VELIKE KOMPRESIJE
 • VISOKA CENA
 • V PRIMERU VLAGE IN DEŽJA NIMA ENAKEGA UČINKA TOPLOTE
 • TEŽKO VZDRŽEVANJE (ČIŠČENJE)
 • OBČUTLJIV NA NEPRAVILNO SHRANJEVANJE
 • ZELO MRZLO PODNEBJE
SINTETIČNO POLNILO
 • MANJ OBČUTLJIV
 • VLAKNA OHRANJAJO OBLIKO TUDI PO DOLGOTRAJNI UPORABI
 • TOPLOTO OHRANJA TUDI PRI VEČJI KOLIČINI VLAGE
 • CENEJŠI NAKUP
 • PREPROSTEJŠE VZDRŽEVANJE
 • MANJ TOPEL IZOLACISJKI MATERIAL
 • TEŽJI MATRIAL
 • ZAVZAME VEČ PROSTORA V NAHRBTNIKU/TORBI
 • VLAŽNE VREMENSKE POGOJE, S TEMPERATURO OKOLI LEDIŠČA

Kakšna je razlika med navadnim puhom in kristalnim puhom?

Že od pradavnine so se ljudje, da bi ostali topli, oblačili v naravne materiale (puh, usnje, kože). Moderni tehnologiji do danes ni uspelo razviti enakovrednih umetnih materialov, kar se tiče toplote in teže. Kristalni puh je ne samo najboljša izolacija, temveč tudi najbolj ekološki material, saj ga je 100% mogoče reciklirati. Je del puha ene same živali.

Gosji ali račji puh ima pri delu, kjer se drži kože, votel prostor. Na koncu ima majhno kljukico, ki deluje kot zadrga. Zaradi te konstrukcije in specifične oblike, se že tu začne oblikovanje izolacijskih celic. Celice se napolnijo z zrakom. Ta specifična lastnost je odlika samo puha vodnih ptic.

Kristalni puh v primerjavi z navadnim puhom izgleda bolj kot snežinka in nima nobenih votlih delov. Izdelan je iz skoraj transparentnih delcev. Na sredini ima jedro, iz katerega iztekajo nekaj centimetrov dolge "vejice" puha. En kos kristalnega puha tehta od 0,001 do 0,002 grama. To pomeni, da gram kristalnega puha vsebuje kar 1000 delcev. Maksimalno 20% gosjega puha je kristalnega puha. Če izračunamo, da ena gos da pb. 30 g kristalnega puha, za eno jakna potrebujemo 10-20 gosi. Pri komercialni uporabi se nikoli ne uporablja 100% puh za polnjenje enega proizvoda. Račji puh je po strukturi izredno podoben gosjemu, ni pa tako bogat in gost, iz njega je težko sprati značilen neprijeten vonj in ima pb. 10% "lofta" (količine zraka, ujetega med puh).

Kako so določeni temperaturni standardi spalnih vreč?

Temperaturne meje spalnih vreč so določene po evropski normi EN 13537. V ta namen je vsaka spalna vreča testirana na simulativni človeški lutki, ki oddaja signali ob morebitni spremembi temperature na občutljivih/pomembnih delih. Lutko položijo v spalno vrečo in v laboratoriju poustvarijo zunanje temperature. Tako z natančnim merjenjem določijo zgornje in spodnje meje temperature. Evropska zakonodaja pri spalnih vrečah je precej stroga in velja za spalne vreče za odrasle, zato bodite pozorni pri otroških spalnih vrečah.