Salewa

Podjetje Salewa je bilo ustanovljeno že leta 1935 in vse do danes navdušuje z raznovrstnim izborom outdoor opreme. Na začetku so izdelovali predvsem nahrbtnike, nogometne žoge in torbe za motoriste, s časoma pa so njihov paradni konj postale smučarske palice.

Sredi petdesetih so izdelali unikaten nahrbtnik Andes, sredi šestdesetih pa so se posvetili izdelavi lahkih derez, ki so postavile nove standarde v izdelovanju derez, ki so do danes eden njihovih najbolj prodajanih artiklov.


Ves čas so sodelovali z vrhunskimi alpinisti, v osemdesetih tudi z Rainholdom Messnerjem. Sredi devetdesetih so razvili takrat najlažjo čelado Helium, ki je postala sinonim za nov pristop: pol lažje, dvojno trpežno. S časoma so se posvetili še izdelavi obutve, danes pa so pristotni na praktično vseh evropskih trgih, v zadnjih letih pa so se razširili tudi na azijski in severnoameriški trg.


Kot večina outdoor podjetij v teh časi, se tudi Salewa trudi, da bi bili njihovi produkti kar najbolj prijazni naravi in človeku v naravi. Skrbno izbirajo svoje partnerje pri izdelovanju produktov in sodelujejo z Fair Wear Foundation, neprofitno organizacijo, ki deluje za izboljšanje pogojev dela v tekstilni industriji in nadzoruje delo in prouzvodnjo v državah tretjega sveta.

Salewa ves čas razvija nove rešitve za kakovostne, okolju prijazne izdelke. Svoje izdelke impregnirajo z impregnacijami na vodni osnovi, uporabljajo okolju prijazno tehnologijo, priznavajo pa, da do danes še niso našli primerne rešitve, ki bi uskladila varovanje okolja in najvišjo kvaliteto izdelkov. Trudijo se, da bi kar največ njihovih izdelkov "osvobodili" PFC-jev (do leta 2014 so iz proizvodnje povsem umaknili C8 - eno od oblik PFC), a hkrati uporabnikom ponudili najbolj kakovostne izdelke.

Leta 2011 so ustanovili projekt Sherpa Women, gibanje za ženske v zahodnem Nepalu, da bi dodali "žensko poglavje" v zgodovini alpinizma v Himalaji. Preko lokalnih partnerjev izbirajo lokalne prebivalke in jih izobražujejo za delo v vodenju trekingov. Ženske se tako učijo osnov angleščine, plezanja in organizacije trekingov. S tem projektom Salewa gradi mostove med narodi, v prihodnosti pa se bo sodelovanje razširilo na International Climbing and Mountaineering Association (UIAA)  in razne nepalske inštitucije. Z nakupom Salewinih izdelkov lahko tudi sami prispevate za projekt Sherpa Women.

Pri Annapurni Salewine izdelke prodajamo že od začetka, predvsem nahrbtnike, pri nas pa najdete tudi krplje, spalne rjuhe, spalne vreče, čevlje, ....