Scarpa

Scarpina zgodba, oziroma zgodba družine Parisotto je dolga že sedemdeset let. Seveda se je vse začelo z ročnim izdelovanjem čevljev s katerim je Luigi Parisotto splovel po okolici Asola. Leta 1942 je delo našel v tovarni Scarpa, ki jo je imel v lasti bogat in močan grof irsko-angleških korenin, Lord Rupert Edward Cecil Guinness, ki je bil med drugim tudi rektor univerze v Dublinu in član dinastije Guinness. Že nekaj let prej se je odločil, da bo v svojem podjetju zaposlil samo najboljše čevljarje in obdelovalce usnja. Scarpa tako pravzaprav ni ime za čevelj, kot bi si mislili, ampak je kratica za "Società Calzaturieri Asolani Riuniti Pedemontana Anonima", se pravi nekakšo anonimno združenje čevljarjev.

Luigi se je kmalu odločil iti na svoje in z drugimi člani družine v nekaj letih postavil na noge uspešno podjetje. Ko pa se je podjetje Scarpa leta 1956 prodajalo, je družina zbrala denar in ga kupila. V manj kot desetih letih so s Scarpo dosegli velik uspeh, predvsem na račun odlične kvalitete. To je sredi šestdesetih opazil tudi ameriški podjetnik in Scarpa je svojo proizvodnjo začela tudi na severnoameriških tleh. V sedemdesetih je Scarpa izvažala že 60% proizvodov. V poznih sedemdesetih so na trg lansirali dva izredno uspešna čevlja: alpski smučarski čevelj Rally in alpinistični čevelj Granita.

Scarpa še danes ostaja v rokah družine Parisotto  in je vodilni proizvajalec pohodnih čevljev na svetu. Njihova linija obutve se deli na: turno smučanje, telemark, alpsko smučanje, obutev za odprave, gorništvo, hoja-treking, outdoor-hoja-potovanja in plezanje. Letos so dodali še modni del obutve ter tekaško obutev.