Smartwool tehnologije

Zakaj izbrati Merino volno?

Ker so že naši predniki vedeli, da je volna najboljši material, ki nas greje v zimskem hladu. Ker je zračna, diha in odvaja vlago. Bolj kot je material zračen, bolje odvaja vlago od kože. Ko se telo segreje, volnena vlakna vpijejo vlago. Merino volna lahko vpije in obdrži do 30% vlage, pa bo občutek na koži še vedno suh. Sintetični materiali zmorejo vpiti do 7% vlage, potem pa je občutek na koži moker in neprijeten.

Ker na naraven način greje in ohlaja vašo kožo, zato enako dobro deluje v mrazu, kot tudi pri višjih temperaturah. Pravzaprav deluje na podoben način kot človeška koža, se pravi, da samodejno regulira temperaturo. Običajna volna po navadi "pika", vlakna Merino volne pa so tako tanka, da je občutek na koži prav nasproten od neprijetnega. Poleg tega se precej hitreje suši od drugih materialov in nas naravno varuje pred UV žarki. SmartWool® produkti nudijo UPF zaščito od 30 do 50+. Merino volna se tudi pri višjih temperaturah in bolj intenzivnih športih ne bo hitro navzela neprijetnega vonja, ki ga povzroča potenje. Med intenzivno aktivnostjo se naše telo segreje tudi d 3 stopinje. Raziskave kažejo, da se bo vaše telo manj segrevalo, če boste nosili oblačila iz Merino volne in ne iz sintetike. Nekatere raziskave celo kažejo, da bo v tem primeru nižja  tudi vaš srčni utrip in zakislitev telesa!

Kako čistiti izdelke iz Merino volne?

Nogavice je najbolje obrniti, lahko pa jih perete v pralnem stroju, tako z mrzlo kot s toplo vodo. Enako je z spodnjim perilom, oboje pa je najbolje sušiti v zračnem prostoru, saj se vam stvari v sušilcu morda skrčijo. Mehčalca ni priporočljivo uporabljati, ker uničuje vlakna.

Zanimivosti

Ste vedeli, da iz enega ovčjega krzna dobijo pb. 4.5 kg volne? To je seveda osnovna volna, neobdelana in izredno mastna. Tako volno obdelajo in očistijo, maščobo, ki ostane pa uporabijo za druge izdelke (npr. v kozmetiki ali pri izdelavi bejzbolskih rokavic). Očiščeno volno "počešejo", nato pa iz počesane volne izdelajo prejo. Preja ene ovce zadostuje za izdelavo 24 parov Outdoor Medium Crew nogavic ali 7 majic. Vsako leto je proizvedne toliko kilometrov ovčje preje, da bi z njo lahko šli 28.5 x na luno in nazaj.

Materiali:

Merino Max (280 g)

Z dodajanjem ravno prave količine elastičnosti, je produkt funkcionalen, trpežen in lahek izdelek, primeren za vse vremenske pogoje.

PhD® HyFi (260-370g)

Izdelki iz dvokomponentnega materiala, mešanice najlona in Merino volne odlično odvajajo vlago, so topli in udobni.

SmartLoft

Produkti iz tega materiala ponujajo ultimativno toploto, majhno težo in kompresijo ter bolje regulirajo temperaturo.