Šotori Fjällräven

Fjällrävnovi šotori so bili z razlogom že večkrat nagrajeni.

Delijo jih v tri kategorije oziroma družine:

KEB: šotori, namenjeni zahtevnim, tehničnim trekingom in ekspedicijam. Popolni za uporabnike, ki cenijo "Vse in še več", predvsem moč in funkcionalnost za dodatno udobje in varnost v zahtevnih pogojih.

ABISKO: šotori iz linije Abisko so lahki in namenjeni, da jih prenašate v nahrbtniku ali na kolesu. Razviti za tiste, ki želite zmanjšati težo prtljage, a ohraniti visoko raven udobja, prostora in trpežnosti. Manj primerni so za ekstremne zimske pogoje.

POLAR: šotor za arktične ekspedicije je izdelan za izjemno zahtevne zimske pogoje. Izjemna trpežnost in visoka stopnja varnosti ter specifična zasnova za močne vetrove in večjo količino snega.

SPLOŠNE ZANČILNOSTI

ZRAČNE ODPRTINE V PONJAVI

Vsi šotori imajo več odprtin na različnih straneh, da se zmanjšuje nabiranje kondenza in poveča pretok zraka.

ABISKO: šotori imajo velike odprtine, zaščitene z mrežico proti mrčesu.

KEB: šotori imajo več manjših odprtin, ki jih je možno prekriti z materialom ponjave od zunaj, s čimer se prepreči vdor snega. Odprtine je možnotudi  popolnoma odpreti.

POLAR: odprtine so optimizirane za zimske razmere, ni mrežastih odprtin.

NOTRANJI ŠOTOR IN TLA

ABISKO: material notranjega šotora je lažji in izdelan iz 15-denskega Ripstopa, tla pa so iz lažjega materiala z vodnim stolpcem 6 000 mm.

KEB: material notranjega šotora je iz debelejšega 30-denskega Ripstopa, tla pa so iz debelejšega materiala z vodnim stolpcem 10 000 mm in so bolj trpežna.

POLAR: bolj trpežni materiali in višji vodni stolpec.

PALICE

Vsi Fjällräven šotori uporabljajo aluminijaste palice vodilnega svetovnega proizvajalca na tem področju DAC. Premer palic je odvisen od modela.

ABISKO: uporabljajo se zelo lahke, t.i. NSL Featherlite palice, dodatne palice so na voljo ločeno.

KEB: uporabljajo se bolj trpežnein močnejše palice Pressfit, dodatne palice so na voljo ločeno.

POLAR: šotor je opremljen z dvojnimi palicami.

https://media.fjallraven.se/iview/buy_medium/7323450207403_SS18_a_abisko_endurance_2_pole_kit_21.jpg

MATERIAL PONJAVE

ABISKO: lahki in močni materiali, večinoma 20-denski (9 kg moči trganja) in 40-denski v nižjih delih (15 kg). Material je obdelan s štirimi plastmi silikona za dodatno zaščito pred dežjem.

KEB: bolj trpežni in močnejši materiali, večinoma 40-denski (15 kg) in 70-denski v spodnjem delu (23 kg). Material je obdelan s štirimi plastmi silikona za dodatno zaščito pred dežjem.

POLAR: izjemno trpežni materiali iz 75-denskega TripleRip poliestra, z dodatnimi snežnimi "krili" vse okoli šotora.

OJAČITVE

ABISKO: močni in trpežni šotori, z ojačitvami na bolj izpostavljenih delih (kjer so prišite zanke za kline).

KEB: še več ojačitev, dodatne ojačitve na bolj izpostavljenih delih (kjer so prišite zanke za kline).

POLAR: še več ojačitev kot Keb, na teh delih je nameščen 250-denski material.

ŠOTORSKI KLINI

ABISKO: lažji klini, dolžine 160 mm v V-obliki, uporabni tudi v krhki zemlji ali pesku.

KEB: bolj trdni klini z še boljšim oprijemom v tleh, so daljši (200 mm) in širši in uporabni na vseh terenih, uporabni tudi horizontalno.

POLAR: priloženi se enaki klini kot pri šotorih Keb, dodani so še klini za sneg (23 kosov).

PROSTOR

ABISKO: več različnih tipov šotorov, ki so različno prostorni.

KEB: prostorni šotori, saj pozimi potrebujete večjo prostornino.

POLAR: enako prostoren kot Keb Endurance 3.

NAPENJALNE VRVICE

ABISKO: vrvice so iz močnega Dyneema materiala, debeline 2 mm in lahko zdržijo obremenitev 160 kg, lahke.

KEB: debelejše, močnejše vrvice, prilagojene za rokovanje z rokavicami, debeline 3 mm in lahko zdržijo obremenitev 200 kg in imajo dvojno prilagajanje.

POLAR: debelejše, močnejše vrvice, prilagojene za rokovanje z rokavicami, debeline 3 mm in lahko zdržijo obremenitev 200 kg in imajo dvojno prilagajanje.

SPODNJE ZANKE IN PRILAGAJANJE

ABISKO: tanjše, z minimalno težo.

KEB: močnejši detajli za uporabo v zimskih razmerah so dovolj široki, da kot sidrišče lahko uporabite tudi turne smuči ali palice. Vsi detajli na zunanji strani šotora so "preveliki", a nadvse uporabni kot nosite rokavice.

POLAR: še več detajlov, ki so še močnejši za uporabo v zimskih razmerah so dovolj široki, da kot sidrišče lahko uporabite tudi turne smuči ali palice. Vsi detajli na zunanji strani šotora so "preveliki", a nadvse uporabni ko nosite rokavice.

VIDNOST

ABISKO: odsevniki za vidnost v temi, zelo vidna barva UN Blue

KEB: dodatni odsevniki za še večjo vidnost v temi in slabem vremenu, zelo vidna barva UN Blue

POLAR: še več odsevnikov (večjih) in v močno vidni oranžni barvi.

FUNKCIONALNE PODROBNOSTI ŠOTOROV

https://media.fjallraven.se/iview/buy_medium/F53402_SS18_srqz_abisko_view_2_21.jpg

PONJAVA IZ NAJLONA ZA POHODNIKE IN IZ POLIESTRA ZA ARKTIČNE RAZISKOVALCE

Najboljši in najlažji materiali, ki so najbolj učinkoviti, so izdelani iz najlona. Za šotore Abisko in Keb se uporablja izjemen material Triple Ripstop najlon.

Medtem je poliester izredno stabilen in se ne skrči ko je moker, zato se uporablja pri seriji Polar.

NOVI SILIKONIZIRANI MATERIALI PONJAVE

Vsi materiali ponjave so na obeh straneh prevlečeni z štirimi sloji silikona, zato so materiali izredno trpežni in imajo dolgo življenjsko dobo. Minimalen vodni stolpec je 3000 mm.

Moč trganja Glavna ponjava Spodnja ponjava
Abisko 20-denski TripleRip (9 kg) 40-denski TripleRip (15 kg)
Keb 40-denski TripleRip (15 kg) 70-denski TripleRip (23 kg)
Polar 75-denski TripleRip (20 kg) 75-denski TripleRip (20 kg)

 

OJAČITVE ZA DODATNO TRPEŽNOST

S kombiniranjem dveh različno težkih materialov v ponjavi, je Fjällräven dosegel, da je material zelo odporen proti trganju in drgnjenju, še posebej na delih, ki so bolj občutljivi.

PREPOGNJENI ŠIVI

Ponjave na vseh Fjällräven šotorih imajo prepognjene šive, kar ima več prednosti. Pri tem postopku gre vsak šiv čez štiri različne sloje materiala, kar seveda poveča trpežnost in moč. Uporablja se debela, gosta nit, ki "oteče" ko je mokra. To povečano vlakno potuje skozi izjemno majhne luknjice, kjer se zadrži voda, ki tako ne prepušča čez material.

ZUNANJI ROKAVI ZA ŠOTORSKE PALICE Z NIZKIM PROFILOM

Vsi Fjällräven šotori imajo zunanje rokave za šotorske palice, kar omogoča, da so palice vedno v pravi poziciji in da je šotor vedno stabilen. Olajša tudi postavljanje šotora. Vsi rokavi imajo prostor za dvojne palice za dodatno stabilnost v ekstremnih pogojih.

SISTEM "ZAKLEPNIH" ZADRG

Fjällrävenuporablja zgolj močne YKK zadrge in to pri vseh odprtinah. Šotori Abisko in Keb imajo t.i. "samozaklepne" zadrge, kar omogoča, da se odločite ali boste imeli vhod polovično odprt za večjo ventilacijo, ne da bi tvegali poškodbe zadrge v močnem vetru. Šotor Polar ima še močnejšo zadrgo na vratih, a brez samozaklepanja. Namesto tega ima Polar šotor na vratih zanke, ki jih je možno s klini "zabiti" navzdol.

NORIDC PITCH

Pri vseh šotorih so ponjave in notranji šotori povezani, kar omogoča bolj preprosto postavljanje šotora, sploh v slabem vremenu. Zmanjša se tudi možnost, da se v dežju zmoči notranji šotor.

EFEKTIVNA IN PRILAGODLJIVA VENTILACIJA

Vsi modeli šotorov imajo vsaj dve večji zračni odprtini, ki sta pogosto nemeščeni druga drugi nasproti: za maksimalen pretok zraka. To zmanjša nabiranje kondenza in ustvarja pravo temperaturo v šotoru. Zračne odprtine so nameščene visoko, da ustvarjajo t.i. "učinek dimnika" - ko se topel zrak dviga in odvaja ven, pri tem vleče nov svež zrak od spodaj. Zračne odprtine na ponjavi šotora so popolnoma prilagodljive - lahko jih popolnoma osprete ali zaprete - tako, da jih lahko nastavite po želji glede na potrebe po zračnosti. Pri tem vam bodo pomagale dvojne zanke na zadrgah.

POLOVIČNO ODPIRANJE VRAT ŠOTORA

Pri šotorih Abisko in Keb lahko lahko vrata v predprostor zavijete in pritrdite v na pol odprt položaj. To omogoča odlično zračnost a tudi zaščito pred dežjem.

ZRAČNOST NOTRANJEGA ŠOTORA

Notranji šotori v liniji Abisko imajo mrežasto zračno prevleko, medtem ko imajo šotori Keb in Polar možnost, da zračne linije na notranjih šotorih popolnoma zaprete s "polnim" materialom. Pri vseh modelih šotorov je možno vrata notranjega šotora popolnoma zapreti z mrežastim in "polnim" materialom, razen pri šotori Abisko View, ki ima samo mrežasta vrata notranjega šotora.

BARVNO OZNAČEVANJE

Odprtine utorov za šotorske palice imajo barvne oznake, prav tako ustrezne palice. Preprosto in hitro za postavljanje. Večina modelov ima prostor za dvojne palice.

ŠOTORSKI KLINI

Šotori Abisko imajo kline dolžine 160 mm, z obliko, ki omogoča, da jih postavite horizontalno ali vertikalno. Šotori Keb in Polar imajo kline dolžine 200 mm in so ustvarjeni za uporabo na zahtevnih terenih in v slabem vremenu. Te kline je možno uporabiti vertikalno ali horizontalno. Za kampiranje v snegu/pesku je možen dokup klinov za sneg/pesek (Snow / Sand Peg).

FOXFEET / DRŽALA ZA PALICE

Fjällräven patentiran sistem držal za šotorske palice omogoča preprosto postavljanje šotora v vseh vremenskih pogojih. Njihova oblika ima prostor za dodatne palice za dvojno stabilnost v slabem vremenu.

KOMPRESIJSKE VREČE

Vsi šotori so opremljeni s kompresijsko vrečo, pri kateri so palice pospravljene v ločeni vrečki, ki jo lahko preprosto pritrdite na zunanjo stran kompresijske vreče, kar olajša organizacijo med postavljanjem. Ločevanje palic in šotora pomaga tudi pri organizaciji opreme v samem nahrbtniku - lahko jih porazdelite na različne konce ali v dva različna nahrbtnika.