Spalne podloge za potovanje z nahrbtnikom/kolesom

Takoj za šotorom, ki vas ščiti pred vremenom in spalno vrečo, ki vas greje, je spalna podloga najpomembnejša stvar pri zagotavljanju udobja prenočevanja na potovanju.

Tipi blazin

Dober spanec je ključnega pomena doma in na avanturah. Zato je pomembno razumeti kakšne vrste blazin so sploh na voljo na tržišču.

Pena iz zaprtih celic

Te vrste blazin so najpreprostejše, najbolj osnovne. Gre pravzaprav za kos pene, stisnjenje med dve vrsti materiala. Pred tlemi vas varujejo majhni zračni žepki v peni. Njihova prednost je, da so izredno lahke, trpežne in precej cenejše kot druge vrste blazin. So pa precej velike in okorne, tudi ko se zložijo in niso tako udobne kot npr. napihljive blazine. Dobra izbira so za takrat, ko jih lahko transportirate z avtomobilom in ko ne potrebujete več kot osnovne blazine. Dobra izbira je na primer Therm-a-Rest Z-Lite Sol.

Samonapihljive blazine

Te vrste blazin uporabljajo peno iz odprtih celic, v katere se, ko odprete ventil, spusti zrak. Pena ujame zrak in ohranja toploto. Take blazine imajo veliko prednosti; so preproste za napihovanje, saj enostavno odprete ventil, so precej udobne in se zložijo na dokaj majhno kapaciteto. So pa precej manj trpežne kot blazine iz zaprtih celic. Če niste pristaš napihovanja blazin in potrebujete udobno blazino, ki jo lahko pospravite v nahrbtnik, je samonapihljiva blazna dobra izbira. Za taborjenje in kampiranje priporočamo blazino Therm-a-Rest Pro Lite Plus.

Blazina z zračno konstrukcijo

Najnovejše, kar ponuja evolucija zračnih blazin. Po sestavi so podobne samonapihljivim blazinam, a so lažje, toplejše in bolj trpežne. Hkrati so tudi precej bolj udobne in se zložijo na izredno majhen "paket". Jih boste pa precej dlje časa napihovali in nekateri boste na njih morda malce "poskakovali". Therm-a-Rest je najboljše ponudil z blazinami NeoAir.

KATERO BLAZINO BOSTE IZBRALI ZA POTOVANJE Z NAHRBTNIKOM/KOLESOM GLEDE NA TIP?

Verjetno samonapihljivo, saj zahteva najmanj dela in se še vedno zloži na najmanjšo površino. Lahko izberete blazino s peno iz zaprtih celic, a vas bo verjetno ovirala njena velikost.

Kriteriji izbiranja prave blazine

Udobje

Udobje je relativna stvar posameznika, a brez težav lahko rečemo, da so na primer blazine z zračno konstrukcijo bolj udobne kot blazne iz zaprtih celic. Debelejša kot je blazina, več udobja ponuja za vaše rame, boke in kolena, bolj kot je blazina ravna, bolj je udobna za glavo, boljši oprijem kot ga nudi površina, manj boste ponoči drseli iz blazine na tla in nenazadnje; večja kot je površina blazine, bolj bo udobna. Za tiste, ki spijo na boku bodo bolj primerne debelejše blazine z zračno konstrukcijo, za tiste, ki spijo na hrbtu, pa samonapihljive blazine.

KATERO BLAZINO BOSTE IZBRALI ZA POTOVANJE Z NAHRBTNIKOM/KOLESOM GLEDE NA UDOBNOST?

Najdebelejšo. NeoAir XLite NXT ali NeoAir UberLite sta debeli kar 6.4 cm.

Teža

Ko potujete s kolesom ali ste na večdnevnem trekingu, je teža blazine izrednega pomena. Tudi tu velja pravilo, da je najlažja oprema načeloma najdražja. Včasih pa je morda dobro pretehtati razmerje med težo in udobjem. Kakšen gram pri blazini več bo mogoče pripomogel k boljšemu spanju. Najlažje so sicer blazine s peno iz zaprtih celic, vendar so prevelike, da bi jih tovorili s seboj, medtem ko so samonapihljive blazine malce težje. Še najbolje se tu obnesejo blazine z zračno konstrukcijo.

KATERO BLAZINO BOSTE IZBRALI ZA POTOVANJE Z NAHRBTNIKOM/KOLESOM GLEDE NA TEŽO?

NeoAir UberLite seveda! Tehta zgolj 250 g in je še vedno zelo debela ter udobna. Če se vam zdi njena cena previsoka in vas ne moti večja blazina, potem bo Z Lite prav tako odlična izbira.

Toplota

Sposobnost blazine, da vas izolira od mrzlih tal, je ključnega pomena pri spanju na prostem ali v šotoru v mrzlih mesecih. Temperaturna razlika med vašim telesom in tlemi je lahko več kot 20 stopinj, zato je dobro imeti toplo blazino. Če bi na primer spali na tle brez blazine, bi vas mrzla tla ohladila 160-krat hitreje kot mrzel zrak okoli vas. Velja neko osnovno načelo, da bolj kot je blazina debela, bolj je topla. Lahko se oprete na t.i. R-Value. Višja kot je vrednost, toplejša je blazina. Najbolj topla blazina, ki jo najdete pri nas je Therm-a-Rest NeoAir XTherm NXT, ki bo popolnoma ohranjala temperaturo vašega telesa do -20 stopinj Celzija, deloma celo do -30 stopinj Celzija. Če zunaj prenočujete poleti, ko so noči izredno tople, boste želeli imeti čim manj toplo blazino. V tem primeru priporočamo blazino Therm-a-Rest ProLite. Če ste moški in niste izredno visoki, si lahko ogledate kakšno od ženski blazin, ki so po navadi malce laže in tudi toplejše.

KATERO BLAZINO BOSTE IZBRALI ZA POTOVANJE Z NAHRBTNIKOM/KOLESOM GLEDE NA TOPLOTO?

Najvišjo R-Value vrednost ima blazina ProLite Plus, njena teža pa je odlična.

Velikost zložene blazine

Če potujete z nahrbtnikom, je velikost zložene blazine izredno pomembna. Seveda boste izbrali samonapihljivo blazino ali blazino z zračnimi celicami, ki se zložijo v najmanjši paket, malo večji od pločevinke.

KATERO BLAZINO BOSTE IZBRALI ZA POTOVANJE Z NAHRBTNIKOM/KOLESOM GLEDE NA VELIKOST ZLOŽENE BLAZINE?

NeoAir UberLite. Ko se zloži vpriložeo kompresijsko vrečko je velika kot čutara.

Trpežnost

Če teža ali velikost ne igrata ključnega pomena, potem posezite po blazinah s peno iz zaprtih celic, ki so daleč najbolj trpežne. Najmanj trpežne so samonapihljive blazine, blazine z zračno konstrukcijo pa so nekje vmes.