Športne majice - kako in katero izbrati

Izbira majice za pohodništvo je relativno preprosta, vseeno pa naj osvetlimo nekaj značilnosti, ki jih morate upoštevati.

UDOBJE

Udobje nošenja je zagotovo ena prvih stvari, ki jih je treba upoštevati. Ta je seštevek treh elementov: način in položaj šivov, vrsta materiala in prileganje. Ta je seveda odvisen od posameznika in njegove postave.

ŠIVI

Majica je običajno izdelana iz več kosov materiala, sešitega skupaj. Način, kako so šivi združeni igra veliko vlogo pri udobju nošenja. Šivov ne boste občutili pri vsakodnevnem nošenju, kadar pa boste na poti dlje časa in po vsej verjetnosti z nahrbtnikom na ramenih, pa jih zagotovo boste. Občutek drgnjenja šivov ob kožo ni prav nič prijeten.

Sploščeni šivi

Ta način šivanja boste našli pri večini majic, namenjenih visoko intenzivnim športom. Videti so tako, da sta dva kosa materiala položena drug ob drugega in sešita, brez prekrivanja/sovpadanja. Taki šivi imajo povsem tanek profil in ne povzročajo drgnjenja ob kožo. Super je, če so nameščeni ob straneh majice in ne na primer na ramenih, kjer jih boste ob nošenju nahrbtnika kljub vsemu občutili.

Običajni/izstopajoči šivi

Ta način šivanja je najbolj običajen pri večini oblači – šivi pravzaprav »štrlijo« ven (na notranji strani). Ta način šivanja je cenejši in zato najbolj pogosto uporabljen. Ta vrsta šivov med gibanjem običajno povzroča odrgnjeno kožo.

Lepljeni šivi

Lepljeni šivi se izdelujejo z lepljenjem materiala enega na drugega, brez dejanskega šivanja. So najbolj udobni pri oblačilih za športne aktivnosti, a niso tako trpežni, saj se pri intenzivni uporabi hitro odlepijo. Pri majicah jih redko najdemo.

MATERIAL

Poliester

Večina športnih majic je izdelana iz poliestra. Poliester je sintetična kemijska zmes iz nafte in torej umeten material. Je izredno trpežen, z lahkoto ohranja svojo obliko, zato je odlična izbira za outdoor oblačila. Običajno ima mehko teksturo in se lahko uporablja pri praktično kakršnikoli debelini in tkanju materiala. Ne vpija vode ali vlage, zato se hitro suši, vas hitro ohladi ko se potite in ne hladi ko je mraz. Nekaterim intenzivnim tekačem se zdi, da se suši prehitro, zato niso dovolj časa ohlajeni in raje posegajo po bombažu.

Recikliran poliester

Proizvajalci običajno uporabijo 36 % do 47 % recikliranega poliestra. Super za okolje in tudi za vas – kakovosten material iz recikliranega poliestra je lahko še bolj prijeten na otip kot običajen.

Merino volna

Zadnje čase najbolj želen material za pohodnike, tekače, smučarje in vse druge. Merino volna je naraven material, ki vpije vode do 30 %  svoje teže. Zato se sicer počasneje suši, a vas tudi v mokri volneni majici ne bo zeblo. Se ne smradi, nudi zaščito UPF 30 ali več. Je mehka, prijetna in v večini primerov primerna tudi za alergike na volno.

ZRAČNOST ALI HITRO SUŠENJE

Zračnost je sposobnost majice, da zrak učinkovito potuje skozi material tako, da lahko znoj, medtem ko potuje od notranje do zunanje plasti zraka, ostane v obliki vodne pare. Še bolje se pri tem obnesejo majice, ki imajo en del mrežast ali iz zelo tankega materiala.

Hitrost sušenja: dva faktorja – vpijanje in odvajanje vode – igrata veliko vlogo pri hitrosti sušenja majice. Odvajanje vode je zmožnost vlakna, da znoj potiska navzven, stran od kože, skozi material majice, na površje, kjer se lahko (izpostavljen soncu in vetru) hitreje posuši. To je možno ne glede na različne debeline in oblike vlaken na notranji oziroma zunanji strani materiala. Nekatera vlakna so sposobna absorbirati vlago na notranji strani materiala in jo potisniti navzven, kjer se posuši. Vpijanje/vsrkavanje vode je zmožnost nekaterih vlaken (na primer najlonskih in volnenih). Različne vrste tkanja poliestra imajo prav tako zmožnost, da zadržijo vodo, s čimer se majica počasneje suši.

Obe lastnosti vplivata na to, kako učinkovita je majica pri tem, da vas ohranja hladne v vročih dneh. Hitreje kot znoj izpareva, hitreje se ohlajate – a le za kratek čas.

ODSEVNIKI

Morda ne boste velikokrat hodili po tem in ob cesti, a če boste majico uporabljali tudi za tek, potem dodaten všit odseven trak (ali logotip) zagotovo ne more škoditi.

SLABE VONJAVE

Ko se potite, mikrobne bakterije takoj začnejo delovati in uničujejo maščobe kisline v vašem znoju – to je proces, ki je kriv za slabe vonjave vaših oblačil. Te vrste bakterij hitro prodrejo v vlakna sintetičnih oblačil in se vanje »zažrejo«. V primerjavi s sintetičnimi oblačili, je merino volna naravno antibakterijska in se ne smradi.

Proizvajalci so začeli v material vdelovati srebrne nanodelce, ki preprečujejo neprijetne vonjave sintetičnih oblačil. Najbolj pogost je na primer t.i. poligien. Težko pa boste našli sintetično majico, ki se ne bo vsaj malo zasmradila.

UPF ZAŠČITA

Večina poletnih majic ima vdelano UPF zaščito. UPF je zaščitni faktor pred ultravijoličnimi žarki in je primerljiv z SPF zaščito sončnih krem. Na primer: če ima majica UPF zaščito 30, to pomeni, da bo zgolj 1/30 ultravijoličnih žarkov prodrla skozi oblačilo do kože, oblačilo z oznako UPF 50+ omogoča zgolj 2 % žarkov, da prodrejo skozi material oblačila. SPF (sun protection factor) meri čas, ki je potreben, da sonce opeče kožo, zato ga običajno najdemo navedenega na kremah. UPF (ultra violet protection) je oznaka za oblačila, ki meri UV sevanja, ki skozi material prodre do kože. Vedno je bolje nositi vsaj običajno belo majico, če ne drugega – ta ima sama po sebi UPF zaščito 5-8, kar pomeni, da dovoli zgolj 20 % UV žarkov skozi material – še vedno bolje kot nič.

MOŠKE MAJICE

Majica / lastnosti

 

Marmot Windridge SS

Marmot Windridge LS

Fjällräven Abisko Shade

Material

100 % poliester Jersey

100 % poliester Jersey

Tencel®: 44 % poliester, 56 % Lyocell

Tehnologije

Zračni vstavki ob straneh

Zračni vstavki ob straneh

Material je hladen na koži

UV zaščita

50

50

Ni podatka

Šivi

sploščeni

sploščeni

Sploščeni

Odsevniki

logotip

logotip

X

Fit

Semi-Fitted

Semi-Fitted

Regular

Cena

34,99 € -30%

44,99 € -30%

59,99 €

 

Majica / lastnosti

 

Aclima LightWool T-Shirt

Aclima LightWool T-Shirt Classic

Karpos Roccia Zip Jersey

Material

100 % merino volna

100 % merino volna

K-Hardtec: 100 % poliester

Tehnologije

Mehka, topla pozimi, hladna na koži poleti

Mehka, topla pozimi, hladna na koži poleti

izjemno hladen na koži in zelo trpežen

UV zaščita

Okoli 30

Okoli 30

Ni podatka

Šivi

Sploščeni

Sploščeni

Sploščeni

Odsevniki

X

X

X

Fit

Tight

Loose

Athletic

Cena

59,95 €

59,95 €

74,99 €

  

Majica / lastnosti

 

Aclima LightWool Speed Shirt

Aclima LightWool Crew Neck

Aclima LightWool Zip Shirt

Material

100 % merino volna

100 % merino volna

100 % merino volna

Tehnologije

Mehka, topla pozimi, hladna na koži poleti

Mehka, topla pozimi, hladna na koži poleti

Mehka, topla pozimi, hladna na koži poleti

UV zaščita

Okoli 30

Okoli 30

Okoli 30

Šivi

Sploščeni

Sploščeni

Sploščeni

Odsevniki

X

X

X

Fit

Tight

Tight

Tight

Cena

74,95 €

69,95 €

84,95 €