Predlogi za obisk čudovitih rumenih macesnov

IŠČETE IDEJE ZA IZLET?

Jesen v hribih je čudovita! 🥾🍂 
Zato smo vam pripravili nekaj predlogov za jesenski izlet, ki vključujejo tudi prisotnost zlatorumenih macesnov.

Slemenova špica

Zagotovo jo poznate, lepotico Slemenovo špico? Jesenska klasika. Če še ne, je sedaj najbolj idealni čas, da obiščete ta čarobni kotiček saj rumenijo macesni. Pot iz Vršiča je lahka in primerna za družine z otroki, če pa želite malo težjo varianto - pojdite iz Planice.  

Veliki Pršivec

Pa ne ta 'bohinjski' Pršivec. Obstaja še en vrh s tem imenom nad dolino Krma. Nahaja se na prostranem jugozahodnem pobočju Rjavine. Odlična izbira, če iščete malo miru in samote - pot do tja pa ni tako kratka. 

Macesnovec

Že samo ime kliče po obisku. Eden najlepših razglednikov v Julijcih, ki se vzpenja med Kotom in Krmo kot "podaljšek" Rjavine. Pobočje je poraslo z macesni, vmes je ruševje. Nanj vodi nemarkirana pot iz Kota.

Zeleniške špice

Da najdemo nekaj še za ljubitelje adrenalina - Zeleniške špice so v jesenskih barvah še lepše kot običajno. Postrežejo z eno najlepših grebenskih prečenj v Sloveniji - čista romantika. 

Pokljuka

Težka izbira kateri od vrhov nad Pokljuko je v jesenskem času najlepši. Mrežce in Debela peč s sosedi nad Lipanco? Ali Viševnik in Draška vrhova? Mogoče pa čez planino Konjščica na bolj oddaljeni Tosc in Vodnikov dom na Velem polju? - zakaj ne bi obiskali kar vseh?

Dolina Triglavskih jezer

Še ena klasika. Eno najlepših območji v Julijskih Alpah, a nedvomno jo je vredno doživeti prav v času, ko jezera odsevajo zlate macesne. Je pa celotno območje prava pravljica. Lahko se podate na Komno, Bogatin, Veliko Špičje, greben Kopic,.. Nič vas ne bo razočaralo.

Rutarski Vršič

Skrita gora nad dolino Belega potoka. Samota je zagotovljena - poredko obiskan skrivnostni svet s čudovitim razgledom na Kukovo špico.  Priporočamo krožno pot Lengar - Beli potok - Rutarski Vršič - Martuljški slapovi - Gozd Martuljek.

Dleskovška planota

Še malo pokukajmo v Kamniško Savinjske alpe. V okolico osamljene Dleskovške planote. Njene pretežno divje, neoznačene poti vas ne bodo pustile ravnodušne. Zelo lepa krožna tura: Planina Ravne - planina Polšak - Križevnik - Poljske device - Velika Zelenica - Veliki vrh - Dleskovec - Planina Ravne.
Trupejevo poldne

Tura za sladkosnedce. Ob lepem sončnem dnevu boste obkroženi v čudovite zlate barve macesnov, pogled pa bo segal na veličastno Martuljško skupino. Turo lahko podaljšate na Vošco, Blekovo planino in/ali Maloško poldne. 

Ciprnik

Razglednik, ki ga je najboljše obiskati jeseni, ko zažarijo macesni. Vrh navduši z razgledom, saj se pred nami odpre celotna dolina Tamar z diamantom na koncu, Jalovcem. Obiščete ga lahko iz Kranjske Gore ali Planice.

Okrešelj

Logarska dolina je čudovita, jesen na Okrešlju v kulisi veličastnih Rink pa še bolj - zato si podaljšajte izlet, ne bo vam žal. Priporočamo tudi obisk Matkovega okna.

Jezerski stog

Jeseni obvezno zavijte v bohinjske hribe. Severno od planine Krstenica se v Bohinjskih gorah nad Fužinskimi planinami dvigajo trije vrhovi: Mali, Jezerski in Prevalski Stog. Stogov se markirane poti izogibajo, zato boste v njihovi okolici uživali v miru in tišini.

Vrtaško Sleme in Vrtaški vrh

Čudovit razglednik nad Mojstrano, odlična izbira za zlato jesen. Na vrhu Slemena imamo pred nosom mogočno Kukovo špico, na drugi strani doline Vrat se dviguje Triglav, Karavanke in avstrijski vršaci pa se razsprostirajo  na oni strani Save Dolinke. Čudovito!

Srednji vrh

Eden izmed najlepših jesenskih kotičkov v naših gorah v zlati preobleki je Zelenica. Srednji vrh je razgledna in z ruševjem porasla gora, ki se nahaja med Stolom, Vrtačo in Begunjščico. Z vrha se nam odpre lep razgled na že omenjene vrhove, Blejsko jezero ter na del Julijskih Alp. Seveda, pa imamo iz Zelenice še kar nekaj drugih možnosti kot so: greben Na Možeh, Vrh Ljubeljščice, Vrtača, Palec, Zelenjak, Begunjščica,..
Čisti vrh

Gremo še v okolico Trente. Takega fantastičnega razglednika in tišine zlepa ne najdeš nikjer. Vrh, ki je ujet med južni raz Lepega Špičja in spodnjo dolino Trente.

Kje pa ti najraje opazuješ zlate macesne?

18 oktober 2021